top of page

פגיעות קרסול בטניס

קרסול הינו אחד המפרקים המשמעותיים בגופינו.

כפות הרגליים אשר מהוות את בסיס התמיכה מונחות בתנועתן ע"י הקרסול אשר ממוקם מעל. מפרק זה הינו רב צירי ועל כן מסוגל לבצע תנועתיות במישורים רבים תוך התאמה מלאה לפני השטח עליו אנו נמצאים.

כדי לדון בפציעות הקשורות במפרק עם התמקדות של בטניס כמובן, כדאי שנבצע סריקה אנטומית קלה של המבנים המרכיבים אותו.

מפרק הקרסול מפגיש שלוש עצמות: שוקה, שוקית והטאלוס. את העצמות מחברות רצועות חיצוניות ופנימיות כאשר מעל חוצים מספר שרירים אשר מספקים את התנועה ואת היציבות אשר לה זקוק המפרק. גיד אכילס המפורסם אשר מתהדר בתואר "החזק בגוף" מחבר את שריר התאומים לעצם העקב, בדרך חוצה את הקרסול ומייצר את עיקר הכוח בעת דחיפה לטובת התקדמות בהליכה, ריצה וכמובן בתנועה מתפרצת לכיוון כדור תועה ליד הרשת במגרש הטניס.

הפציעות המפרקיות, השכיחות ביותר אשר יכולות להופיע סביב הקרסול הן נקע (והוא השכיח מכולן..), דלקת בגיד אכילס או לעיתים אף קרע ודלקת בכף רגל המכונה plantar fasciitis.

טיפול ראשוני בפציעות מהסוג שמניתי יכלול ראשית כל קירור ל15 דק' כל שעתיים. במקרה של נפיחות סביב הקרסול מומלץ לבצע חבישה אשר תמתן את תהליך הדלקת. מנוחה בהתאם ובצוע צילום רלוונטי כמו רנטגן או אולטראסאונד יבוצעו בהתאם להמלצתו של איש מקצוע.

נקע בקרסול

ב95% מהמקרים הנקע מערב את הקרסול החיצוני לאחר סבוב פנימי של כף הרגל. התלונה העיקרית תהיה על קושי בדריכה ונפיחות עזה. קרח, הרמת הרגל לגובה הלב וחבישה יקלו משמעותית בשלב הראשון. לאחר כיומיים-שלושה תהיה חשיבות להפעלה מוקדמת בהנחייתו של פיזיותרפיסט מומחה לפיזיותרפיה ובמידת הצורך בצוע צילום מוקדם על מנת לברר את החומרה. זמן החלמה ממוצע הינו שבועיים עד חודש ימים.

גיד אכילס

דלקת וכאב המופיעים בגיד אכילס יהיו תוצאה של שימוש יתר לאורך זמן כאשר בד"כ ברקע ישנה סיבה מבנית כמו קריסה בכפות רגליים או קיצור של אותו גיד. כאב המופיע באיזור העקב וקושי בדחיפה יכוון לפגיעה מסוג זה. בהתייחסות הטיפולית נדאג להפחית כאב, לשפר טווחי תנועה ובהמשך לחזק קרסול מבחינת יציבות וכוח. יתכן שהתאמת מדרס תקל גם היא בעתיד. ילדים הסובלים מכאבים באיזור בד"כ יהיו בתהליך גדילה במקביל לעומסים בספורט בו הם עוסקים. הורדת עומסים והתייעצות עם איש מקצוע תמנע החמרה. במקרים מסוימים ובגילאים מאוחרים יותר ניתן לראות גם קרע בגיד אכילס אשר נגרם כתוצאה מתנועה מתפרצת חד פעמית. במקרה זה נפנה לאורתופד לשם ייעוץ דחוף אשר יקבע טיפול שמרני או ניתוחי.

דלקת בכף רגל "פלאנטר פציטיס"

דלקת זו אשר יכולה להיות טורדנית ולהמשך זמן רב תופיע בתחילה עם כאב תחתון בעקב. צילום אולטראסאונד יאשש את החשד. דלקת זו הינה תוצאה של שימוש יתר כאשר גם פה סיבה מוקדמת כמו מבנה כף רגל או חולשה. מדרס מותאם, עיסוי וחיזוק שרירים פנימיים יהיו חלק מטכניקות הטיפול. במקרים חריגים הדלקת תתפתח לזיז עצם המופיע בעצם העקב ומכונה בשפה העממית "דורבן". במקרה כזה תשקל התערבות ניתוחית.

להקדים תרופה למכה

כאשר עוסקים במניעת פציעות ספורט ובמקרה שלנו בטניס, תרגול קבוע של כוח וסבולת שריר, תזונה נאותה ושינה מסודרת יפחיתו את הנזקים באופן דרסטי. בהקשר של קרסול וכף רגל מומלץ למתוח ולחזק את השרירים באופן כללי וייחודי. תרגילים לדוגמא:

• עמידה על רגל אחת – נסו להחזיק כדקה יציבים על כל רגל, ניתן להקשות בעמידה על משטח לא יציב, בעיניים עצומות או תוך כדי מסירות כדור. ביצוע של 3 -4 סטים לפני אימון יעשה את העבודה..

• הרמת עקבים על מדרגה- בעמידה עם כפות רגליים מקבילות כאשר חצי כף רגל מחוץ למדרגה בצעו הרמת עקבים וירידה עמוקה לשם חיזוק שרירי התאומים. תרגיל זה יתחזק כוח שוקיים וגיד אכילס. בצעו 3-4 סטים של 15 חזרות.

• שרירים פנימים של כף רגל- איספו אבנים קטנות או גולות באמצעות אצבעות הרגליים וכך חזקו את השרירים הפנימיים בכף רגל.

• מתיחת גיד אכילס ושריר התאומים- בצעו מתיחה בסוף אימון כנגד קיר בעמידת מכרע. הרגל הנמתחת אחורית כאשר ההקפדה תהיה על רגל אחורית ישרה ושמירת עקב על הקרקע. איחזו למשך 30 שנ' באופן סטטי למשך 3-4 סטים.

מומלץ לבצע תרגול של 3-4 פעמים בשבוע כחלק מתוכנית כוח כללית וכמובן בשילוב מתיחות. לכל המתחילים בפעילות גופנית אציע להיוועץ עם רופא ספורט. לאחר פציעה הקפידו לחזור לפעילות באופן מדורג ללא כאב ולאחר שחזרתם לכוח וטווחים מלאים. אימון מהנה ובטוח.

המאמר נכתב ע"י אביחי סורוקה.

פגיעות קרסול בטניס
bottom of page